5 Mart 2011 Cumartesi

Demokritos Tarihin Derinliklerinden Günümüze Işınlanmış

Tanrı Parçacığı / Leon Lederman
Evrim Yayınevi
Bilim

Çevirmen : Emre Kapkin
Nisan 2001, 502 sayfa, ISBN: 975503089-1


Lederman ve Teresi’nin Bilim Tarihini lokma kıvamında anlattıkları bu kitapta atom fikrini ilk kez ortaya atan Yunanlı düşünür Demokritos’un tarihin derinliklerinden günümüze ışınlandığını göreceksiniz. Şaşırtıcı olan ise uygulamalı bilimlere ağırlık vermiş günümüz bilimcilerine, yüzyıllar öncesinden özgün teoriler getirmesi.

Bilim Tarihini anlamamızı kolaylaştıran faydalı makaleler eklenmiş kitaba. Makalelerden biri bilim adamlarının üstünlüğü üzerine yazılmış. Temel soru yeni bir teori ortaya çıkarda, eski inanışları ters yüz ederse, eski teorilerin yaratıcıları daha az mı değerli oluyor fizikte? Kısaca Einstein, Newton’dan daha mı değerlidir? Diğer bir konu insanların kolayca kandırıldığı  metafizik konuların, quantum fiziği ile iç içe geçmişliği. New Age akımcılarının, şifacıların ve diğer metafizikçilerin yaptıkları hangi ölçüye kadar bilim hangi ölçüye kadar hurafe? Kaos, olasılık, sebep sonuç yasaları, atom altı parçacıkları, quarklar, leptonlar, bozonlar, kısaca eski fizikten başlayarak yeni fiziğin tüm alanlarından bahsediliyor kitapta.

Son kısımlarında parçacık hızlandırıcıları detaylı olarak anlatılmakta. Kitapta da denildiği üzere bir noktadan sonra ilerleme yapmak için çok çok büyük miktarlarda enerji gerektirmekte ve ilerlemenin marjinal faydası giderek düşmektedir. İlerlemenin katkısı giderek azalıyor. Bu kısımlarda hızlandırıcılarla ilgili detaylara çok fazla girilmiş.  
     
Bilim Tarihini böylesine keyifli anlatan bir başka kitap daha yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder