5 Mart 2011 Cumartesi

Pembe Panter

Param, param, param param param param param… melodisi size sadece Napolyonu hatırlatıyorsa (Tommiks’in atı Napolyon değil) bu yazı size göre değil. Şimdiden okumaktan vazgeçmenizi öneririm. Çocukların dünyasındayız ve fantastik hayallerden, maceralardan ve sınırsız eğlencelerden konuşacağız bugün.

Adını bir elmastan alan Pembe Panter, 1963 yılında Blake Edwards’ın yönettiği, Müfettiş Clouseau’yu da Peter Sellers’ın oynadığı filme adını vermişti. Clouseau filmlerde ona eşlik eder; ama pembe yaratık öyle sinsidir ki, beceriksiz müfettiş onu değil yakalamak, göremez bile.

Çizgi kahraman,  jenerik olarak tasarlanmıştı başta. Elbette şöhreti jenerikle sınırlı kalmadı. Filmleri ve çizgi filmleri ile hep gündemde kalmayı başardı. Yaratıcısı Friz Freleng, Pembe Panter sayesinde beş Oscar alarak, kendisi de bir rekor kırdı.

Panterimiz konuşmayı da sevmez. Sadece Sink Pink isimli kısa filmde ağzını açıp “İnsanlar neden hayvanlara daha fazla benzemiyorlar?” diye sormuştur, ağzından bir daha da bir söz duyulmamıştır.

Genel kanı, Panter’in erkek olduğu yolundadır; ancak Meksika ve İspanya gibi ülkelerde ona ‘La Pantera Rosa’ denilerek dişiliği ilan edilmiştir.

Peter Sellers

Filmlerinin bu kadar çok sevilmesinde kuşkusuz Peter Sellers’ın katkıları büyüktür. Trail of the Pink Panther ise ünlü oyuncu Sellers’ın son filmidir. Çekimler sırasında yaşamını kaybeden Sellers, senaryoda ‘uçağı kaybolarak’ yok edilmişti. Müfettiş Clouseau tüm aramalara rağmen bulunamadı, ancak bu gizemli kayboluşu sonrasında adı hep Pembe Panter’le birlikte anıldı; hem filmlerde hem de gerçek yaşamda.



Maliyetleri epey yüksekte olsa uşağı Kato ile yaptığı idmanlarla formunu koruyordu Müfettiş Clouseau. 


Pembe Panter, Steve Martin’in yardımlarıyla yine Hollywood’ta maceradan maceraya koşmaya hazır. Çok yakında sinemalarda gösterime girecek filmde Jean Reno ve Beyonce Knowles’da oynuyor. Çocuk kalmak, dünyaya çocukların perspektifinden bakmak için bu film sizlere birebir.


Filmden ufak bir replik:
Ponton: He was found dead.
Inspector Jacques Clouseau: Was it fatal?
Ponton: Yes.
Inspector Jacques Clouseau: How fatal?
Ponton: Completely.



Deseni oluşturan bir parçaysan zor olur bütünü görebilmek derler. Futbol desenini oluşturmak, bu resitalde en azından bir nota olarak yer alabilmek için yapmanız gerekenleri gayet iyi biliyorsunuz. ACCEPT, TENTATIVE ya da DECLINE. Bu camiada Baba, Oğul ve Kutsal Ruh üçlemesi olarak bilinirler. Hangisini seçerseniz seçin, yine de bizdensiniz.

Yaz günleri uzundur, daha az uyuyunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder